Mit undervandsjagt udstyr

Jeg startede mit undervandsjagt eventyr i sommeren 2014, da jeg købte min første harpun og hoppede i vandet en varm sommerdag ved Lynetten havn. Det var småt med fisk, men en mellemstor Aborre blev første bytte. Da man ikke kan komme udenom at undervandsjagt er en udstyrssport, er alt grejet siden da, løbende blevet skiftet ud og opgraderet. Nedenstående setup er hvad mine erfaringer har bragt mig til og jeg synes efterhånden det hele spiller meget godt sammen. Jeg har inkluderet links til hvor de forskellige ting kan købes. 🙂

 

Maske & Snorkel

Hollis M1 dykkermaske
Bruger den både til uvjagt og scuba. Masken er fremragende kvalitet, men da masker er en individuel sag, bør du gå efter hvad der passer dit ansigt bedst.

Beuchat Tubair
Simpel snorkel uden for meget geil. Den findes i hård og flexibel udgave alt efter hvad man er til

Cressi anti fog
Anti dug spray til brillerne, dette er for mig fuldstændigt uundværligt.

Se guide her: Sådan undgår du at masken dugger

 

Finner

Leaderfins m/ Omer stingray fodlommer
Jeg har efterhånden straffet mine leaderfins i et par år, de har ligeledes været skilt af og været med i over 14 lande. De er en fornøjelse at bruge hver gang og selv under hård behandling. Jeg bruger dem af medium hårdhed, som giver masser af fremdrift uden at være for stive i det.

 

Våddragt

I de danske vande er dragten et ekstremt vigtigt punkt. Jeg vil ikke anbefale at gå efter noget mindre end 5mm i tykkelse. Jeg er gået efter forholdsvis billige dragter som har virket fint for mig. Det er dog ikke altid at pasformen i de standardsyede dragter passer, så flere steder tilbyder målsyet dragter.

Målsyet våddragt hos Kingfish
Målsyet våddragt hos Sportsbutikken

Nedenstående er mit setup som jeg har brugt flittigt, selv i de kolde vintermåneder. Dog kræver det lidt vikingeblod i årene 🙂

Omer 5mm black moon high waist
De Omer våddragte jeg bruger er desværre udgået af produktion. Dog har de lavet en ny serie som skulle have et par forbedringer med på vejen, blandt andet er de DETU-fri. 5mm dragten bruger jeg i sommerhalvåret.

Omer 7mm 3d camo long john
I den kolde tid bruger jeg en 7mm long john våddragt. Det som er specielt ved den er at bukserne går helt op over skuldrene og derfor giver ekstra isolering på torso.

Omer 5mm sokker m. glatskind
Disse sokker er udelukkende valgt på grund af størrelsen, jeg har med plader i størrelse 46, haft meget svært ved at finde nogle prisvenlige sokker som ikke strammer enormt meget. Sokkerne bruges året rundt, men kan til tider være kolde.

Cressi Ultrastrecht 5mm handsker
Handskerne spiller en stor rolle i hvor vidt du kan håndtere harpunen, fisk mm. Dog skal de også isolere nok til en kold vinterdag. Efter at have prøvet ca 4-5 forskellige modeller fandt jeg frem til disse fra Cressi. De har en dotted overflade der gør det muligt at holde fat i fisken uden besvær. Jeg har ikke haft problemer med at holde varmen selv i Februar måned. Det eneste minus er at de sætter sig fast i vecrolukninger, som for eksempel på Eskwad flåden.

 

Bøje, bøjeline & markeringslys

Imersion Eskwad board
Dette board bruger jeg til længere ture samt til natdyk. Her er mulighed for at have udstyr med ude, samt montere et synligt advarselsblink. Hvis man skulle gå hen og blive træt er det muligt at ligge sig ovenpå og svømme. Imersion er umiddelbart ikke mit favoritmærke da jeg synes at deres produkter ikke altid er af acceptabel kvalitet. Dog er dette board en undtagelse. Jeg har monteret bøjen med et sæt bæreseler så jeg kan tage den på som rygsæk, hvilket er godt når man skal gå et stykke fra parkeringspladsen.

Imersion Master
Dette er min backup bøje, som jeg også bruger ved mindre dagsdyk eller andet sjovt. Her er et stort tydeligt flag som holdes oppe af en 2kg vægt i bunden af bøjen.

Rob Allan bøjeline 5x3m
Efter at have prøvet alt fra hunde sporliner til tørresnore og reb, faldt jeg over denne bøjeline fra Rob Allan. Linen kan strække sig tre gange længden på 5 meter, og tykkelsen hjælper til at man ikke bliver viklet helt ind i linen. Det er et must at linen flyder så den ikke sætter sig fast i sten og andre herligheder. Der findes massere af liner op til over 1000kr, men denne er prisvenlig og god.

Masser af rustfri karabiner
Efter at have prøvet en del ustabile karabiner, bla. fra diverse dykkerbutikker og biltema. Faldt jeg over disse billige rustfri fra Harald Nyborg. De har indtil videre ikke skuffet, køb en masse 🙂

LED Advarselsblink
Når man er ude i mørket er det absolut et must at blive set af både og andre der færdes på vandet. Ligeledes vil man gerne kunne finde ind til stedet man hoppede i. Derfor bruger jeg to advarselsblink, et stripset på bøjen og et der sættes på kysten. De holder rigtigt godt og bruger et CR123A batteri.

 

Vægtsystem

Beuchat Baudrier 7 Kg
Da jeg har haft store udfordringer med at finde en tung vægtvest er dette pt. mit weapon of choice. Jeg kunne dog forestille mig at den kunne virke voldsom for mindre personer.

Salvimar gummi vægtbælte
Dette er det første bælte jeg købte, jeg bruger det både til scuba og undervandsjagt. Det har været med mange steder i verden og har aldrig drillet. I modsætning til nylon eller lærredsbælter giver gummiet meget friktion og bliver hvor det skal hele tiden. Kan klart anbefales

Coated bly vægte
Jeg har altid brugt coated bly af dette mærke, de er dejligt flade og passer perfekt i ovenstående bælte.

 

Harpun & Kniv

Salvimar Vodoo Rail Open 95
Dette var min første men ikke eneste harpun jeg har købt. Den har været fin til all around brug, samt altid fungeret upåklageligt. Jeg har opgraderet med et double tap spyd, en ekstra U-elastik samt lavet en open muzzle opsætning med dyneema line i stedet for nylon.

Der er kommet en nyere Salvimar Metal harpun 75-95 med flere metaldele som nok bliver næste mål for opgradering.

Omer Mini Laser
Af de forskellige knivløsninger jeg har haft, har denne lille overarmsmonterede kniv været den bedste. Den er nemt tilgængelig og har en længde der gør den meget nemt at håndtere. Også når man skal aflive en aggressiv havørred i mørke.

Salvimar Stringer
Jeg har en monteret i bæltet og endnu en på min Eskwad flåde. Her sætter jeg fiskene fast efter de er skudt.

 

Dykkerur & instrumenter

Suunto Zoop dykkerur
For at kunne se dybden af mine dyk, temperaturen og klokkeslet bruger jeg dette forholdsvis billige dykkerur fra Suunto. Jeg bruger det også til flaskedyk og har været ganske tilfreds. Dog vil jeg anbefale den nye model som der linkes til, da den har fået indbygget fridykkerfunktion.

Tecnomar 600 Compass
Når jeg snorkler har jeg tendens til at svømme ud af kurs, derfor har jeg monteret dette kompas på håndledet hvis vi skal svømme længere strækninger. Somme tider har jeg monteret det på Eskwad flåden når jeg svømmer med den. Kompasset virker efter hensigten men en lidt dyre model er nok at foretrække, for eksempel er nord angivet som “Italy”.

 

Lys

At have en lygte i undervandsjagt gør sig primært gældende ved natdyk, men også hvis du dykker et par meter ned og skal kigge under sten eller lignenede.

Ragnarok Sub Bifrost 3600
En stor og seriøs lygte fra danske Ragnarok på 3600 lumen. Dog ser den ud til at være udgået og sælges ikke mere hos Divecenter. Der er muligvis en ny model på vej.